Tydzień z Gęsiną Św. Marcina w Browarowej 21

11.11.2019 r.
 Polskie przysłowie głosi, że „najlepsza gęsina na Świętego Marcina”. Gęś to podobno najbardziej szlachetne mięso spośród drobiu.
 
W XVII wieku niemal cała Polska w okresie jesienno-zimowym zajadała się daniami z gęsi. W staropolskiej kuchni gęś była obowiązkową pozycją w menu - pieczona z różnymi dodatkami, wędzona, gęsi pasztet i smalec.
 
Oto co przygotowaliśmy na Tydzień z Gęsiną Św. Marcina w naszym menu:
 
- Pasztet z gęsiej wątróbki / brioche / żurawina
Goose liver paté / brioche /
 
- Consommé z gęsi /kluseczki z gęsich wątróbek
Goose consommé / goose liver rolls
 
- Papardelle z gęsimi żołądkami / pieczona dynia / borowiki
Papardelle with goose livers / baked pumpkin / boletus’
Sugerowane wino (import własny) do powyższego dania/ Suggested wine (own import):
 
TERRANERA 2013 Riserva CONTE SPAGNOLETTI ZEULI D.O.C.G. Puglia
 
- Ragout z pieczonej gęsi / gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną
Goose ragout / Italian cabbage rolls stuffed with millet porridge
 
- Udko z gęsi faszerowane gruszką / puree ziemniaczane z szafranem / burak pieczony w miodzie
 
- Goose leg stuffed with pear / potato and saffron puree / redbeet baked in honey
Sugerowane wino (import własny) do powyższego dania/ Suggested wine (own import):
 
PRIMITIVO 2016 CONTE SPAGNOLETTI ZEULI I.G.T Puglia
 
- Rogal drożdżowy z białym makiem
Yeast croissant / whitepoppyseeds
 
Rezerwacja stolika:
Tel. + 48 601 890 964
 
Serdecznie zapraszamy!